Ett inlägg om sexism och objektifiering

Ett inlägg om sexism och objektifiering

Hej igen allihopa!

Hoppas att några av er är kvar och att ni gillade innehållet som kommer att finnas på bloggen. Idag tänkte jag att ge en liten introduktion till sexism och objektifiering, samt varför det är viktigt att försöka motverka det i samhället.

Sexism – Sexism är ett sammansatt ord som består av två ord taget från engelskan, sex som betyder kön och ism som står för ideologisk riktning. Ordet innebär att man genom sin könstillhörighet skulle diskrimineras, förtryckas eller utnyttjas. Begreppet myntades av en kvinnorörelse och har sedan dess varit en stor del inom feminismen. Sexismen grundar sig i tankarna att det finns naturliga skillnader mellan könen, vilket också skulle ge dem skilda uppgifter i samhället. Med sexismen skulle det även leda till att ett kön underordnas medan det andra könet har en förtur till bland annat maktpositioner och chans till förbättrad levnadsstandard.

Objektifiering – Med objektifiering menas det att man ser en person som ett föremål och inte som en agerande person. Det är något som ofta ses på omslag till tidningar, i filmer, i reklam med mera. Till exempel så skildras ofta män och kvinnor olika på omslag till samma tidning. Medan mannen ofta fotas som ett vanligt personporträtt och mycket ståtlig, så är kvinnan ofta avklädd och är föremålet i bilden mer än ett subjekt. Om ni vill kolla ett exempel så har Lady Dahmer gjort ett väldigt bra och tydligt inlägg med åtta stycken omslag från tidningen GQ.

Sexism och objektifiering kopplas ofta ihop då, objektifiering bidrar till sexismen och sexismen bidrar till objektifiering. Varför det är viktigt att minska det i samhället är för att det är en sån vanlig bild av kvinnan att hon bara är ett föremål. Kvinnan ses som en vara och inte som en egen person som är handelskraftig. Ett exempel på hur kvinnor och män behandlas olika kan även ses inom sporten, det finns en mängd olika intervjuer av olika kända sportprofiler som blir ställda frågor som enbart är satta efter deras kön. Bland annat så får manliga idrottare ofta hyllningar om hur bra de var och frågor kopplade till matchen eller tävlingen, medan de kvinnliga idrottarna får frågor om hur det kändes att spela matchen i den klädseln hon hade på sig. En intervju jag såg länkad på sociala medier så fick en kvinnlig tennisspelare inte ens några frågor efter hon vunnit en turnering utan journalisten bad henne bara snurra runt lite så alla tittare skulle få se hur kjolen rörde sig när hon gjorde det. Detta är ju otroligt tråkigt och sjukt att det ens får ske. Har ni några exempel på branscher eller annat inom objektifiering som ni tycker inte uppmärksammas tillräckligt mycket? Tipsa mig på mailen så ska jag försöka ta fram detta!

Här har jag letat fram ett klipp som visar hur man oftast intervjuar kvinnor, fast de ställer frågorna till män. Enjoy!

http://www.youtube.com/watch?v=q_LDG8vM3_E

Comments are closed.